vrijdag, december 9

Gorilla's bijna de mist in!

Tekst Noel, Fotografie Marica

Rwanda

Nyakahanga, Kigali, Gisenyi, Ruhengeri, (Uganda ) Kisoro, Kampala, Jinja.

Img_4627 

Belangrijkste doel in Rwanda zijn de berg gorillax92s in Parc National de Volcane. Rwanda is weer Frans talig en men rijdt er rechts! Niemand had ons dat gezegd en we hadden sinds Namibie links gereden. Toen ik dus bij het grens kantoor wegreed, zagen we her en der wild gebarende en wijzende mensen. Sommige wijzen naar de andere kant van de weg en sommigen wijzen naar hun voorhoofd. We vertrouwen het niet helemaal en stoppen bij een man om te vragen aan welke kant we moeten rijden. Rechts natuurlijk is het antwoord en de man loopt hoofdschuddend weg. We wachten aan de kant van de weg tot er een auto passeert en die rijdt inderdaad rechts. Vooruit dan maar. En het is echt even wennen om weer rechts te rijden. Maar gelukkig niet meer dan een paar kilometer.

Img_4612

Kigali is een stad waarvan de naam veel mensen een bittere smaak in de mond geeft. Het is het toneel geweest van de genocide van 1994. Hoewel het moorden in het hele land heeft plaats gevonden is het in de hoofdstad wel heel erg uit de hand gelopen. De straten van Kigali lagen letterlijk bezaaid met lijken en met machetes afgehakte lichaamsdelen. De meeste slachtoffers waren Tutsix92s maar het zou niet fair zijn om te zeggen dat de Hutux92s de genocide op hun geweten hebben. Daarvoor is het conflict tussen de twee stammen te complex en al te lang lopend. Wij konden echter helemaal geen verschil ontdekken tussen Hutu's en Tutsi. Daarom noemden wij ze voor het gemak maar Hutsi's.

Img_4658

Ik zal hier heel kort en bondig proberen te beschrijven wat er gebeurd is; tijdens de koloniale overheersing door de Belgen werd het land bestuurd via de Tutsi opperhoofden. Hoewel de Tutsi's een minderheid vormden was hun stammenstructuur duidelijker dan die van de Hutu's. Na de onafhankelijkheid kregen de Hutu's vanzelfsprekend de macht omdat ze een meerderheid vormen. Dat beviel de Tutsi's niet waarop die een rebellen leger op de been hebben gebracht die vanuit Oeganda overvallen pleegden op Rwandese Hutu dorpen. Dit alles vind plaats in een periode van 30 jaar! Begin jaren negentig krijgt in buurland Burundi de Hutu minderheid het aan de stok met de Tutsi meerderheid. Duizenden worden vermoord. De Hutu's in Rwanda nemen daarop wraak op de Tutsi's. Dat is het eerste conflict begin jaren negentig. Als de Rwandese Hutu president onderhandelingen opstart met de Tutsi rebellen, nemen Hutu extremisten hem dat niet in dank af. Vervolgens wordt het vliegtuig van de President van Rwanda neergehaald met een raket (waar op dat moment ook de president van Burundi in zit) De lezingen over wie dat heeft gedaan varixebren tussen de Hutu extremisten en Tutsi rebellen maar feit is dat dit het begin is van de ellende. De vlam slaat in de pan en de VN laat het big time afweten. Sterker nog, de VN troepen die er zitten worden terug getrokken en zo wordt de weg vrij gemaakt voor een van de grootste drama's van de 20ste eeuw! Iedereen doet mee, van kinderen tot oude vrouwen en van oude mannen tot dominees en zusters. De totale bevolking lijkt wel krankzinnig geworden. 1 miljoen mensen worden vermoord in 100 dagen. Voor wie een beetje een gevoel wil krijgen van wat er is gebeurd; ga de Oscar genomineerde film Hotel Rwanda zien. Het heeft op ons vel indruk gemaakt.
Na Kigali gaan we naar Ruhengeri. De plaats vanwaar we berg gorillas gaan tracken. We hebben veel geluk gehad want normaal moet je maanden van te voren bespreken maar dat was ons niet gelukt ivm met de gebrekkige internet verbindingen. Ze laten maar 32 mensen per dag toe in 4 groepen van 8 personen die verschillende groepen gorilla's bezoeken. Maar als we op maandag gaan informeren blijkt er een gaatje te zijn op woensdag! Het volgende gaatje is pas over 3 weken. We zijn erg opgetogen en vertrekken direct richting Parc National de Volcan. We kiezen voor de grootste gorilla groep met 37 leden. Deze groep is 15 jaar lang door Diane Fossey bestudeerd voordat ze werd vermoord door stropers. Haar verhaal is de basis geweest voor de film Gorilla's in de Mist. Het nadeel is, dat deze groep wel ver weg kan zijn. En dat blijkt ook zo te zijn. We moeten van 2400m naar 3600m klimmen door dichte glibberige jungle. Negen maanden achter het stuur doet niet veel goeds voor je conditie. Op een gegeven moment zijn we zo kapot dat we beginnen te twijfelen of we het wel gaan halen. Maar we zijn toch maar door gegaan. Het was erg zwaar en na bijna 4 uur klimmen tot op het punt van bijna hyperventileren weten we ze te vinden. Het was de moeite waard,... zeg maar!
Van Rwanda gaat het naar Oeganda. Op weg naar Oeganda komen we no langs wat oude koloniale dorpjes een fraaie meertje waar we overnachten en 2 andere overland auto's treffen.

Img_4767

Img_4777

Van Oeganda weten we niet veel behalve dat Idi Amin er eens heeft huisgehouden. We willen er ook eigenlijk alleen maar door rijden. De eerste stop is Kampala. In Kampala staan op de camping Red Chilli Hideaway en we treffen een Nederlandse die op de trekker (als in tractor) op weg is van Nederland naar de zuidpool!!! Ze heet Manon Ossevoort en heeft al veel media aandacht gehad. (www.tractortractor.org) We hebben een leuke tijd samen met Manon en Rik, nog een Nederlander op wereld reis, die we ook al in Lusaka (Zambia), Kigali en tijdens de Gorilla tracking hadden ontmoet.

Img_4831b

We blijven veel langer dan gepland in Kampala maar na een dag of 5 moeten we toch weer verder. We nemen afscheid en gaan richting Jinja, waar de Victoria Nijl zijn oorsprong heeft. In Jinja kan je ook spectaculair raften en kayakken op die zelfde Nijl. Maar daarvan had ik, en Marica ook, al genoeg gehad in Zuid Amerika. Dus onder het motto 'seen that, done that' hebben we dat maar aan ons voorbij laten gaan. Maar vanaf de oevers kan je ook spectaculaire foto's maken.
Tijd om weer verder te gaan en Kenia wacht met zijn vele natuur parken en we hebben afgesproken met Andre en Laila. Andre is ook mee geweest op de Libie trip in 2005 en is inmiddels meer dan een medereiziger! Zij zijn de eerste bekenden die we zullen zien in meer dan 9 maanden!

travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on, deep and permanent, in the ideas of living."
- Miriam Beard

Img_4861

Img_4740

Img_4736

Img_4698

Img_4686

Geen opmerkingen:

Een reactie posten