zaterdag, december 10

Explore Oz week 7 & 8

Week 7 & 8;
Broome, Derby, Broome, Derby, Gibb River Road, Darwin.
In Broome is het warm en vochtig, unseasonal noemen de Aussies het! Dat is het woord dat we dagen lang 10 per dag moeten aanhoren. Katja is inmiddels gearriveerd. Zij is speciaal naar Australixeb gekomen om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, via de Gibb River Road (de Gibb) de Kimberley ontdekken en bereizen! De vooruitzichten zijn echter niet goed. De Gibb is alleen in het droge seizoen begaanbaar en hoewel het droge seizoen normaal in April begint heeft het besloten dit jaar wat rustiger aan te doen en daarom regent het eind Mei nog steeds alsof er nooit een droog seizoen gaat komen. Zoals gezegd; unseasonal! Dat betekend dat het weer onaangenaam is, namelijk heet en plakkerig door de hoge luchtvochtigheid, het regelmatig hard regent wat niet fijn is als je kampeert maar het ergste is dat de Gibb afgesloten is i.v.m. overmatig water en modder, rivieren waar je met de auto door moet die te hoog staan etc. Dus er zit niets anders op dan wachten en steeds weer naar de toeristen info gaan voor de laatste updates. In de veronderstelling dat we in Derby betere info kunnen krijgen, want dichterbij het begin punt van de Gibb, gaan we die kant op. Daar worden alle geruchten uit Broome bevestigd en dat betekend nog minstens 4 dagen wachten.
.
P1000436 Catch of the day op de pier in Derby
.
Nu is Derby vergeleken met Broome een saai gat en dus besluiten we de 225km weer terug te rijden naar Broome omdat daar tenminste nog iets te doen is. We hebben de dagen vol gemaakt met niets doen, hetgeen me steeds makkelijker afgaat. Af en toe een beetje prutsen aan de auto maar niet te lang en niet te veel in die hitte. Als de 4 dagen om zijn gaan we weer naar Derby en blijkt de Gibb inderdaad open te zijn. Alleen zijn er een aantal bezienswaardigheden (gorges) die nog steeds gesloten zijn en ook voorlopig niet open gaan, waaronder ook Windjana Gorge, een van de hoogte punten van de Kimberley. Bummer!
P1000434 Het begin van de illustere Gibb!
Dus na 10 dagen Broome is het dan eindelijk zover dat we verder kunnen. De Gibb is aanvankelijk een beetje gewoontjes maar naarmate we verder naar het oosten rijden wordt de omgeving mooier en spectaculairder. Fraaie plateaus, rode kliffen, heuvels en slingerende rode gravel wegen, De gorges die wel open zijn, zijn zeker de moeite waard hoewel ik steeds geneigd ben het met Karijini te vergelijken en dan wint steeds Karijini! Regelmatig komt de Kimberley echter langszij en dat is een hele prestatie aangezien Karijini het mooiste stukje Australixeb is wat ik tot nu toe heb gezien, mijn vorige trip van 6 maanden, 10 jaar terug meegerekend!
.
P1000450
Kimeberley; veel rock pools en watervallen.
We hiken wat en klimmen door de gorges, soms behoorlijk pittig en zwemmen in de natuurlijke rock pools, er zijn geen crocs wordt ons verzekerd.
.
P1000464
En nog meer watervallen
.
De Gibb is nog steeds erg nat en grote delen van de weg zijn blubberig en heel glad. Om niet van de weg te raken moet ik bijna permanent in 4WD rijden, anders sta je zo achterstevoren of erger. Niet zo leuk allemaal maar het hoort erbij.
.
P1000469
En nog meer rock pools
.
Hoewel we aanvankelijk 14 dagen hadden gepland voor de Kimberley waren we er met een goeie week doorheen omdat veel stukken niet bereikbaar waren en omdat we bijna een week in Broome hebben moeten wachten. In het oostelijk deel van de Kimberley ligt El Questro, een grote cattle ranch annex wild park/camping waar ook de nodige gorges zijn. Een mooie en goed gerunde camping met veel faciliteiten is ons onderkomen voor de laatste paar dagen. Relaxen, wandelen en zwemmen en voor Katja paardrijden door de wildernis.
.
P1000470 And another f...ing rock pool met waterval ;)
.
P1000475 El Questro, biggest plate ever!!

Op de Gibb heb ik een vervelend geluid gehoord in de 4WD aandrijving en ik vermoed dat het de versnellingsbak is. Ik word er een beetje nerveus van en voel dat ik op hete kolen zit. Ik heb niet zoveel tijd meer en Andre moet de auto straks overnemen. Dan moet ie wel in goede staat zijn. Ik wil dus eerder naar Darwin omdat daar alle faciliteiten zijn voor eventuele reparaties en de geplande volgende bestemming Kununurra overslaan. Katja kent Kununurra echter nog niet en wil het terecht niet missen omdat het een leuk dorp is met de nodige bezienswaardigheden en ze Darwin al goed kent omdat ze er 6 maanden heeft gewoond, 10 jaar terug. Omdat El Questro aan de rand van de Kimberley ligt en dus eenvoudig is te bereiken vanuit Kununurra besluiten we om daar uit elkaar te gaan. Ik rij in een ruk naar Darwin en zij volgt haar eigen schema en gaat eerst naar Kununurra.
.
P1000479
De Aussies zijn gek op zonsondergangen; ze organiseren zelf sunset markets !
.
In Darwin besteed ik veel tijd aan het uitzoeken wat er aan de hand is. Uiteindelijk is het gelukkig niet de versnellingsbak maar is de voor as aan revisie toe, iets dat ik al wist maar wat dus veel erger blijkt te zijn dan ik aanvankelijk dacht. Het goede nieuws is echter dat het geen directe aandacht behoeft en mits verstandig gebruikt, geen problemen hoeft te veroorzaken.
Toch wel spannend met zo'n ouwe car rond rijden, zeker als je een machinisten oor hebt zoals ik en je elk rammeltje en tikje hoort!
En in Darwin komt Jolanda weer aan boord, leuk !

groetjes, Noel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten