vrijdag, december 9

Dombo kan zwemmen!

Tekst Noel, Fotografie Marica

Botswana
Lobatse, Gaborone, Palapye, Serowe, Orapa, Kubu Island, Gweta, Maun, Okavango Delta, Moremi, Third Bridge, Savuti, Kasane.

Op de grens van ZA en Botswana moeten we zoals gewoonlijk eerst langs de Immigration office en vervolgens langs de Customs maar deze keer gaan we voor het eerst ook langs het x93Tax Refundx94 kantoortje. Bij het verlaten van ZA kan je namelijk de BTW terug krijgen van in ZA gekochte artikelen. In ZA heb ik een nieuwe gexefntegreerde bumper/bullbar gekocht en een speciale luifel. Beide artikelen zijn in Nederland ook verkrijgbaar maar voor bijna de dubbele prijs. De gelegenheid wilde ik dus niet laten liggen. De artikelen waarover je de BTW terug vraagt mogen echter niet op de auto gemonteerd worden maar zoals je zult begrijpen voeren we de nieuwe bumper/bullbar en de luifel niet mee op de imperiaal. Een gokje dus! De douane beambte vraagt ons de auto te openen en de betreffend artikelen te laten zien! Omdat we ook een paar boeken hebben opgevoerd op de lijst beginnen we daar maar mee en zuchten en puffen demonstratief bij het onderuit de kisten opduiken van de betreffende boeken. Hij ziet de bui al hangen. Dit gaat wel even duren! Het volgende artikel is een CD van een lokale populaire Zulu band. Hxe9 dat is een goede CD zegt de beambte en kijk gexefnteresseerd naar welke nummers erop staan. Ik kijk Marica aan en we denken het zelfde. Omdat we de muziek al op de MP3 speler hebben gezet hebben we eigenlijk niet zoveel meer aan de CD. We hebben niet eens een CD speler bij ons. Of hij hem wil hebben, vraag ik? Een beetje overvallen stamelt hij x93ja graagx94. Hij klimt vervolgens uit de auto en zegt dat het verder wel ok is. Hij vraagt niet meer om de bumper en de luifel even te laten zien. We gaan terug naar zijn kantoortje en het benodigde papierwerk wordt zonder verdere vragen afgewikkeld. En zo dragen wij ons steentje bij aan de corruptie in ZA. Shame on us. ? We gaan op weg naar Gaborone, de hoofdstad. De wegen in Botswana zijn goed en het kost geen moeite om flink op te schieten. Gaborone in een groot dorp met een paar vreemde misplaatste hyper moderne gebouwen. We pinnen er alleen geld en gaan weer verder. We zijn op weg naar de Makgadikgadi Salt Pans en Kubu Island. Kubu Island is een soort eiland in een droog gevallen zoutpan en is bedekt met de meest vreemde Baobab bomen. De Baobabs geven het eiland in het vroege ochtend en late avond licht een spookachtige uitstraling. Maar oh wat mooi. We zien zelfs nog een familie flamingox92s een avond wandelingetje maken op weg naar wie weet waar naar toe.

251_botswana_4

We staan 's ochtends voor zonsopgang op en Marica gaat helemaal los in het warme ochtend licht.

252_botswana_3

Als we later op weg gaan naar Maun om vandaar uit de Okavango Delta te kunnen bezoeken, zien we ook waar familie flamingo op weg naar toe was. Het nabij het eiland liggende overgebleven meertje. Het meertje is het territorium van koeien en flamingo's. Een vreemde combinatie.

253_botswana_2

Vanuit Maun maken we een rond vlucht met een Cesna boven de Okavango Delta samen met Jens en Peggy, een Duits stel dat naast ons staat op de camping. Marica, Jens en Peggy vinden de vlucht erg mooi maar mijn maag kan de duik vluchten van de piloot niet echt waarderen. In mijn geval was het zonde van het geld, zeg maar ? !

254_botswana_2

In Moremi NP, wat onderdeel van de Okavango Delta is, zien we weer heel wat dieren en vooral veel mooie grote vogels.

255_botswana_2

Als we 's avonds ons kamp bij Third Bridg moeten we ons een weg banen door een kudde van zeker 40 olifanten. Later die avond hebben ze ons kamp omsingeld en staat een olifant een boom om te duwen op nog geen 10 meter van ons kamp. In tegenstelling tot Namibie en ZA zijn er hier geen hekken! We knijpen hem wel een beetje. Olifanten zijn beduidend groter dan de Landcruiser, die toch al niet klein is. De 8 Zuid Afrikanen die ook in het kleine kampje verblijven gooien nog wat olie op het vuur met de mededeling dat er afgelopen nacht een groep leeuwen in het kamp is geweest. Uit voorzorg besluiten we die avond maar wat minder cola te drinken zodat we er niet midden in de nacht uithoeven om naar de wc te gaan. Een ander probleem is echter dat olifanten gek zijn op sinasappels en daar breken ze zelfs auto's voor open. We hebben nog 3 grote sinasappels in de auto en Marica hoeft niet. Dus eet ik ze alle drie op en gooi de schillen in een prullenbak ver weg van de auto. Helaas help het minder drinken niet en moeten we er 's nachts alsnog beide uit. Very Scary. Maar de leeuwen hebben geen honger die nacht. Dus de volgende dag zetten we heel vroeg koers richting onze volgende kamp, Savuti in het Chobi NP. Niet ver van ons kamp van die nacht stuiten alsnog op de leeuwen die die nacht wel in de buurt maar gelukkig niet in ons kamp zijn geweest.

256_botswana

257_botswana

We gaan van Moremi NP naar Chobi NP. Botswana is een en al park dus dat is wat je daar doet. Tussen de twee parken rijden we langs de Khwai River, een stuk dat geen NP is maar tot onze verbazing wemelt het hier van de nijlpaarden, olifanten, vogels, krokodillen etc.

258_botswana

In Chobi gaan we nog een keer op zoek naar luipaarden maar helaas, geen succes. We krijgen wel veel aandacht van over-nieuwsgierige hoornsnavel vogels. Grappige beesten die niet te beroerd zijn om uit je hand te eten.

259_botwana

Vanuit Kasani maken we een sun-set cruise op de Chobi river. We zien zulke grote hoeveelheden olifanten en waterbuffels langs de oevers van de rivier slenteren dat dit een van de meest indrukwekkende Game-viewing ervaringen is tot nu toe.

264_botswana

De oever is werkelijk zo ver als het oog reikt bezaaid met kleine en grote kuddes olifanten en buffels die hun dorst komen lessen en een bad komen nemen om het stof van dag van zich af te wassen. De olifanten komen trompetterend de heuvel af rennen en plonzen zo het water in. Net een groep schoolkinderen. Ze lopen tot hun middel de rivier in en plukken daar het malse gras wat overal in de rivier groeit.

263_botswana

De zonsondergangen op de Chobi rivier zijn adembenemend en zelf de olifanten willen graag meewerken aan een mooi plaatje.

261_botswana

265_botswana

266_botswana

We hebben nu al 9 Nationale Parken bezocht en na Chobi kan het niet veel beter meer worden en dat terwijl de Serengeti en Ngorogoro in Tanzania nog op ons wachten. We worden wel een beetje park-moe en besluiten om voorlopig maar geen parken meer te bezoeken. Alleen de 2 parken in Tanzania nog en natuurlijk Gorillax92s kijken in Rwanda. Tot die tijd gaan we vooral van strand genieten en een beetje doorrijden. We hebben nog ongeveer 4 maanden (ten tijde van het verlaten van Botswana) om terug te rijden naar Nederland.

"All the pathos and irony of leaving one's youth behind is thus implicit in every joyous moment of travel: one knows that the first joy can never be recovered, and the wise traveller learns not to repeat successes but tries new places all the time." -Paul Fussell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten