vrijdag, december 9

Change of plans

Tekst Noel, Fotografie Marica

Zuid Afrika

Vioolsdrift - Springbok - Clanwilliam - Piketberg - Cape Town! - Stellenbosch - Oudshoorn - Port Elisabeth - Sani pass - Mokhotlong Lesotho - Bokong - Bergville - St Lucia - Mlilwane Swaziland - Nelspruit - Kruger NP - Pharaborwa - Sabie - Pretoria

Zuid_afrika_3_8

Onze route is via de west kust naar Cape Town waar we eigenlijk pas in Oktober hadden moeten aankomen. We hebben onze plannen echter omgegooid en hebben Cape Town of meer precies Kaap de Goede Hoop omgedoopt tot ons half way return pointx94 van waaruit we weer naar huis gaan rijden. Maar nu via de oostkust. We hebben het bereiken van ons half way punt gevierd met een fles alcohol vrije Champagne want het was zondag en op zondag mag er in ZA geen alcohol verkocht worden!

Zuid_afrika_2_5

Voor Zuid Afrika geldt wel ongeveer het zelfde als voor Namibie wat betreft het Afrika gevoel. Dat is er niet echt. Het is mooi en het is meestal lekker weer. Overdag een graad of 28 en 's nachts lekker koel tot aardig koud. Zuid Afrika heeft een beetje een gespleten persoonlijkheid. Meer nog dan Angola. In Angola is het grootste deel van de bevolking arm en is er een heel kleine groep zeer rijken. In ZA is die groep rijken er ook maar er is een tussen groep van zeg maar 'welgestelden'. Het grootste deel van de bevolking is zwart en arm maar een niet onaanzienlijk deel heeft het heel goed. Meestal het blanke deel. Dat valt vooral op in het straatbeeld en op parkeerplaatsen. Wij hebben met verbazing gekeken naar de enorme hoeveelheid spik-splinter nieuwe Mercedessen, Audi's en Landcruisers die er op een gemiddeld parkeerterrein staan. Daaromheen en tussendoor zwerven de (zwarte) armen die je onmiddellijk aanklampen wanneer je je auto hebt geparkeerd en bedelen om geld of aanbieden om op je auto te passen of om te voorkomen dat de auto (ongevraagd) gewassen wordt! Villa wijken staan hier naast sloppenwijken.
De bevolking is ook een beetje schizofreen. Alle huizen van enige omvang zijn 'opgesierd' met bordjes; ADT security Armed Response! Hoge hekken met schrikdraad en Rotweilers in de tuin maken de decoratie af. Maar als je met de mensen praat dan hoor je dat het allemaal wel meevalt en dat de media alle problemen opblaast en dat het in ZA, met uitzondering van Jo'burg, redelijk veilig is. De signalen zeggen volgens mij dat de mensen er in werkelijkheid iets anders over denken. Als het gesprek over Zuid Afrika na opheffing van de apartheid gaat, dan zegt met plichtsgetrouw dat het heel goed gaat. Maar als je over specifieke onderwerpen als economie, gezondheidszorg of onderwijs hebt dan klaagt men steen en been. Vooral onderwijs en economie moeten het ontgelden. ZA is in een paar jaar tijd erg duur geworden. Wij ondervinden dat aan den lijve met de tarieven die hostels berekenen. Staat in onze gids van 2003 nog bijvoorbeeld een tarief van US$ 4,- pppn voor kamperen, dan is dat dus in 3 jaar tijd gestegen tot gemiddeld $ 8,- pppn.
Nu zijn bij ons de prijzen sinds de invoering van de Euro ook erg gestegen maar bij ons leeft niet 70% van de bevolking op of ver onder de armoede grens. De gevolgen zijn hier veel ernstiger dan bij ons. Het nivo van het onderwijs is volgens velen de laatste jaren enorm gekelderd en de mensen met geld sturen hun kroost naar Engeland om ze daar een fatsoenlijke universitaire studie te kunnen laten volgen. We hebben zelfs mensen ontmoet die hun jonge kinderen helemaal niet naar school sturen maar zelf onderwijzen. In ZA is er namelijk wel leerplicht maar geen schoolplicht, als ik het goed heb begrepen.
Wat betreft onze persoonlijke beleving is het ook hier wel aardig vakantie, net als Namibie. Het is in eerste instantie meer een westers land dan een Afrikaans land. Ook hier beginnen de regeltjes te overheersen. 4 jaar geleden mocht men nog met de auto over het strand rijden maar dat is nu verboden, terecht of niet! Ook wild kamperen is niet meer toegestaan. Vrijwel alle grond is in eigendom en alles is omheind. De openbare onverharde wegen zijn zo goed dat je dat geen off road rijden meer kan noemen. Iets dat wij na de vele slechte wegen in West Afrika eventjes helemaal niet erg vinden. Nee, off road rijden in het 4x4 gekke ZA betekend dat je een reservering moet maken bij een track-owner om in het weekend een stukje te kunnen gaan spelen. En dat is iets dat de Z-Afrikanen veelvuldig doen met hun 4x4 bakkies (pick-ups), quads, crossmotoren enz. Op de campings zijn we regelmatig getuige van het ZA camping life. Dat betekend meestal het installeren van giga grote caravans met enorme voortenten met daarin soms zelfs complete wand meubels en manshoge koelkasten om alle vlees, butternut, jam-squash en mais mee te kunnen voeren, het uitwerpen van een paar enorme hengels, het opstoken van enorme braais (a.k.a. barbecue). In de supermarkt liggen voor dit doeleind steaks van (niet overdreven) 50 x 50cm met een gewicht van 2 kg. En dat vlees is, gelukkig voor de Z-Afrikanen, in vergelijk met onze prijzen nog wel echt goedkoop. Op xe9xe9n van deze campings, annex game park, waar weer in opperste verbazing een Zuid Afrikaanse familie hebben gadegeslagen, krijgen we visite bij het ontbijt. Een vast beraden vrouwtjes struisvogel wil gezellig mee eten en alleen een ferme tik kan haar ervan overtuigen dat zij niet is uitgenodigd.

Zuid_afrika_6_1

Dan heb je nog de taal. In ZA kent men (geloof ik) 12 officixeble talen. 10 Afrikaanse stammentalen, het Engels en het Afrikaans. Men zegt dat het Afrikaans een aparte taal is, gebaseerd op oud Hollands. Maar hoe meer wij er van horen hoe meer we ons er over verbazen dat men in deze taal nog normaal met elkaar kan communiceren. Veel Afrikaanse woorden zijn letterlijk vertaald uit het Engels. Bijvoorbeeld 'take away food' is 'weg neem etes', 'Information pull off areax' (parkeerplaats bij informatie bord) is 'inligting aftrekplek' en 'Hogere School' is 'Hoer Skool', om er maar een paar te noemen.

Zuid_afrika_5_2

Zo zijn er legio voorbeelden van vertalingen die soms hilarisch zijn. Het vreemde is echter dat het Engels dat hier gesproken wordt nog wel normaal Engels is terwijl die ook een soortgelijk ontwikkeling had kunnen door maken als het Nederland dat Jan van Riebeeck in de 17de eeuw heeft meegenomen naar de Kaap. Om die reden ben ik van mening dat Afrikaans geen taal is maar een bizar dialect. Wij vermaken ons er in ieder geval kostelijk mee.
Van Kaapstad zijn we richting Stellenbosch gereden. Het hart van de Z-Afrikaanse wijn industrie. Een bezoekje aan een Wijngaard mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Via de overbekende Garden route zijn we de zuid oost kust 'opgezakt' richting Mozambique en Kruger. Waarom het de Garden route heet is me een raadsel. Het is een mooie omgeving maar ik heb geen 'garden' gezien. Binnen de landsgrenzen van Zuid Afrika heb je ook nog Lesotho en Swaziland. Beide onafhankelijke landen met ongeveer de afmetingen van Nederland. Swaziland is niet bijzonder maar Lesotho des te meer. Als je vanuit de Z-Afrikaanse Drakesberge, via de Sani Pass, Lesotho binnen rijdt dat voelt het alsof je 200 jaar terug in de tijd gaat.

Zuid_afrika_7_3

Het is alsof je in Tibet bent beland. Lesotho ligt op een hoog vlakte van tussen de 2000 en 3000 meter. Is het aan de Zuid Afrikaanse kant van de Drakesberge (max 1500m) nog groen en begroeid en lekker weer, in Lesotho is het kaal, koud en guur. Maar mooi!
Een groter contrast voor en na een landsgrens heb ik nog niet gezien. De bevolking is ook compleet anders dan aan de Z-Afrikaanse kant. Auto's zie je niet meer en het paard is het standaard vervoersmiddel geworden. Jassen hebben de meeste mensen niet maar dekens des te meer. Iedereen is in dekens gewikkeld tegen de kou. In het verre zuiden dat het verste verwijderd is van de hoofdstad Maseru zijn de dekens meestal grijs. Bij ons zouden we dit een paardendeken noemen. Naarmate we verder naar het noorden komen worden de motieven van de dekens bonter en fraaier. Hieraan merk je dat je meer in de buurt van de bewoonde wereld komt.

Zuid_afrika_10_lesotho_5

We brengen 2 nachten door in Lesotho waarvan 1 op de top van een pass van meer dan 3000 meter. Als we 's morgens wakker worden is het wit van de sneeuw.

Zuid_afrika_8_lesotho_3

Via de oostkant van de Drakesberge gaan we naar de kust, naar de Santa Lucia Wetlands. Daar krijgt Marica voor het eerst de kans om hippo's van dichtbij te fotograferen. Ze doen erg hun best om dik te lijken.

Zuid_afrika_11_4

Swaziland is verder weinig interessant hoewel het zuiden wel een meer Afrikaanse sfeer uitademt door de traditionele bouwstijl van de hutten.

Zuid_afrika_12_swaziland_3

Via Swaziland gaan we naar Kruger National Park of Kruger Wildtuin zoals de Zuid Afrikanen het noemen Het doel is uiteraard om weer zoveel mogelijk wild te spotten maar dat blijkt niet mee te vallen. Het gras staat hoog en de bosjes ook!
Maar met een beetje geduld mogen we weer niet klagen. Helaas geen leeuwen en luipaarden. Van de Big 5 hebben we er 4 gezien. Het luipaard ontbreekt nog.

Zuid_afrika_19_1

Zuid_afrika_18_2

Zuid_afrika_17_2

Zuid_afrika_13_2

Zuid_afrika_20_2

Zuid_afrika_21_1

Zuid_afrika_22_3

 Via de Kleine Drakesberge, de Blyderiver Canyon en nog een paar obligatoire high lights die we bezoeken omdat we er toch langs komen, rijden we naar Pretoria alwaar we een eerste poging gaan ondernemen om het Sudan visum te bemachtigen. Wordt vervolgd.

Zuid_afrika_23

"A good traveller has no fixed plan and is not intent on arriving."
-Lao Tzu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten